2015. június 30., kedd

Az éjszaka szerelmeseinek


Budapesten 2001 óta léteznek az úgynevezett Romkocsmák. Ezek napjainkban már turisztikai látványosságnak számítanak: régi, üres telkeken, lerobbant, lebontásra váró bérházak, gyárak udvarán működő „ideiglenes” szórakozóhelyek. A bérlők a terület adottságait használják ki, kreatív ötletekkel feldobva, színesítve azt, így hagyva meg az eredeti jellegét.

Budapesten a VII. kerületben az alábbi helyeken találhatók romkocsmák:

Filter Klub – Almássy u. 1.

Nyitva tartás: K-CS: 19-04; P-SZ:19-05

A pince falai között egykor sok sör, képzőmővészeti és színházi megmozdulás folyt (ez utóbbiak sikerét takarja a jótékony homály), bár több éve nem mőködik már az Almássy téri Szabadidőközpont sem, de a pince maradt, most már Filternek hívják.

A boltozatot immár dzsungelnövényzet és a szagelszívó kanyargó csöve, a falakat pedig graffiti borítja, a romkocsmákból jól ismert kiszuperált bútorokon lehet üldögélni. A delejes tekintető képző-színház-és életmővészek helyét pedig szintén delejes tekintető zenészek vették át, de a lényeg maradt; olcsó a sör, állandó italakciókba futhatunk bele, lehet csocsózni, ismerjük a szomszéd asztalnál ülőket is.

A közönség változott, de a világmegváltó beszélgetések folyása ugyanaz maradt. No meg a színpad is, aminek szinte minden nap koptatja a deszkáját egy-egy csapat, leggyakrabban rock, ambient, de hallgathatunk skat, reggae-t, dubot, találkozhatunk a PASO Sound Systemmel is, a megrögzött Depeche Mode rajngókat pedig a Depeche klub várja péntekenként.

Doboz – Klauzál tér

Nyitva tartás: K-SZ: 17.00 - 6.00

A Doboz - udvarán a névadó piros doboz-konstrukcióval és Szőke Miklós Gábor világító szemű King Kong szobrával - az egyik legtrendibb enteriőrt tudhatja magáénak a hetedik kerületi romkocsmaélet amúgy sem fantáziátlan színterén. A majd 1000 négyzetméteres, közel 1500 embert befogadni képes szórakoztató komplexum minden centiméterét igényesen rendezték be – ennek megfelelően a Doboz prémium romkocsmaként aposztrofálja magát.


A fentebb említett Szőke Miklós Gábor így nemcsak az udvari központi installáció, hanem a homlokzat és a központi bár dekorációjáért is felelt, a Doboz ikonikus logóját, az ismert grafikus, Laki Eszter tervezte, aki több belvárosi szórakozóhely arculatának kialakításában vett már részt. Az italkínálat akkora, hogy nekünk legalábbis bártender kéne a megfelelő nedű kiválasztásához.
Az egykori bérház belső tereiben mindenki megtalálhatja a kedvére valót, vagy akár önálló házibulit is rendezhet az erre kialakított helyiségben.
Viszont a spontán bulizni vágyók tartsák észben a hely dress code-ját! Annak sem kell aggódnia, aki megéhezik szórakozás közben - a grillbár kínálata lefedi a pesti éjszaka aktuális kedvenceit, a hotdogtól a quasedillán át a hamburgerig.

Grandio Bár – Nagy Diófa u. 8.

Ez a szállás jutott eszembe a Nagy Diófa utcai kapualjon belépve; az egykori belső udvart oly sőrőn lepték el a lapulevél-szerő növények, hogy közöttük meghitt, szeparált zugokat alkotnak a lassan kötelező romkocsma-berendezési tárgyak; lepukkant, de átfestett kerti székek és asztalok. Felületes szemlélőként nem tudtam eldönteni, hogy a felsőbb szinteken lakók koedukált, vagy szeparált szobáikba vonultak e vissza, de az biztos, hogy a gangon legalább akkora élet folyt, mint a bokrok között. Használatba vették a földszinti ping-pong szobát is.


A burjánzó növényvilág az épített dekorációra is kihat; Vámos Rousseau-t idézi a bejárat, ütvefúróra hajazó óriás répa-szobor áll a placcon, mellé, a falra felfestve egy méretes ásó, feljebb, a homlokzaton gigantikus cseresznyék. A kortárs képzőmővészet mővelői is nyomot hagynak maguk után; szárnyas oroszlán frízek tekintenek elszántan maguk elé, maszkok, portrék a sarokban, festett vásznak lógnak az első emeletről, plüssállatok kerülnek vitatott beállításokba. Esteledik, helycsere és támadás; hostellakók nekivágnak a pesti éjszakának, a pesti éjszaka szereplői pedig beülnek a lapulevelek és leanderek közé. 

Szimpla Kert – Kazinczy u. 14.

Nyitva tartás: H-V:12 – 03


A Szimpla kert a pesti romkocsmák úttörője, igazi trenddiktáló, kulthely. Kétségkívül a legismertebb a helyiek és a turisták körében egyaránt.

Egy kis Szimpla-történelem: 2001 a kezdetek éve; a Kertész utcai kis Szimpla után születik meg a romkocsmák hőskorában a Szimpla kert a Király utcában. A kis Szimpla 2004/2005-ben az egykori Tőzraktér helyén üzemelt, a Szimpla kert pedig 2004 óta a Kazinczy utca 14-ben mőködik.
Bárhol is legyen, a Szimpla kert egyedi atmoszférája mindig rabul ejt - mostani kedvencünk a Trabantból kialakított asztal. Mi sem bizonyítja jobban, mint a Lonely Planet közönségszavazása , amelyen a Szimpla kert lett a világ harmadik legjobb bárja! A programkínálat éppoly sokszínő és egyedi, mint a hangulat;a saját forgalmazású filmekkel mőködő kertmozi, filmfesztiválok és kiállítások békésen megférnek a biciklis vásárokkal, vagy a megőrzésre, gyógyításra otthagyott szobanövényekkel. Ha repetáznál, figyelmedbe ajánljuk a Szimpla-hálózat többi tagját: a Kertész utcai Szimpla kávézót vagy Berlinben a Szimpla kávézót és a Badehaus Szimpla Musiksalont.

Ellátó Kert – Kazinczy u. 48.

Nyitva tartás: H-SZ:17-02; CS-P:17-04; SZ:18-04; V:18-02

A romkocsmák kerthelyiségekre éhes népe szájról szájra adja a híreket az újabb szabadtéri iszogatási lehetőségekről a hetedik kerületben. Most épp az Ellátó kert itt a legfrissebb versenyző - de berendezését, hangulatát tekintve éppoly otthonosan érezhetjük magunkat, mint a régebbi szomszédaiban.


Meleg délután, tonikot szürcsölve (itt még nem lehet kapni a romkocsma-sláger limonádét) elmélkedünk azon, hogy a dekoráció a Fecskére hajaz, kicsit emlékeztet a Kultiplex kerthelyiségére is. (Azt is sürgős volt porig rombolni - azóta is szemetes telek van a helyén).

De koncentráljunk az Ellátó kertre és annak vitathatatlan előnyeire, mint a csocsóasztal, valamint az ígéretesnek tőnő konyha tacoval és csirkeételekkel. Van egy hangulatos fedett helyiség is, amiben az igazi adu-ász, (egyelőre) a környék legkulturáltabb mosdója található...

Kőleves kert – Kazinczy u. 37-39.

Nyitva tartás: H-V: 12-02


Bár itallal egyensúlyozni a pult és a színesre festett kerti székek közt tavaly se volt egyszerő és idén sem az, a vastagon leszórt kavics miatt, a Kőleves kert mégis az egyik kedvenc belvárosi helyünk. A vendégeken végignézve, nem kerülik el az utca túloldalán lévő Táncmővészeti Főiskola növendékei, de több kiskorú is idehozza a szüleit - ők középen álló pult tetejéről lógó hintákat, vagy a játszósarkokat foglalják el délutánonként.

Estére előkerülnek a hamutartók, a pokrócok, megtelik a biciklitároló, a kocsmák népe belakja a helyet, egymásnak adják a falusi budira hajazó mellékhelyiség kilincsét. Az egészben van valami békés vidéki és meseszerő -mintha gyermekkorunk vidéki kocsmájáról (ahol a felnőtteknek sör és cigi, nekünk pedig fagyi vagy szörp járt) készült fényképet színezték volna ki és illesztették volna be a málló-épülő hétkerről szóló fényképalbum közepére.

Fogas ház – Akácfa u. 51.

Nyitva tartás: H-SZ:14-04; V:16-04

A Fogas ház fiatal kezdeményezés, 2009 nyarán nyitott meg, majd a nyári szezont követőenegy bő fél évre be is zárt. A helyszín felújítása és átalakítása után 2010 május végén újra megnyitotta a kapuit. A Fogas ház komolyan veszi a kulturális befogadótér koncepciót, ami hangsúlyosabb is a romkocsma funkciónál, hasonlóan a pár utcával arrébb lévő, egykori Tűzraktérhez.


A Fogasház a nyitása óta igazi kulturális befogadótérré nőtte ki magát, workshopok, beszélgetések, kiállítások, filmklubok vannak terítéken. E szimpatikus modell szerencsére fenntartható hosszú távon is, a kulturális tér és a romkocsma funkció jól megfér egymás mellett.

A Fogasház a második születésnapját kerthelyiség, a Fogas kert megnyitásával ünnepelte. A Fogasház a terjeszkedés érdekében társult az Instanttal, a szervezők ígérete szerint a kertben sem fogják hanyagolni a közösségi és kulturális programokat.

S ha már ide keveredtünk, érdemes az Akácfa utca 40-ben található Bangla Büfét, Magyarország első bangladesi kifőzdéjét felkeresni. A Bangla Büfénél kisebb kifőzdével még nem találkoztunk Pesten, nem is beszélve a meglehetősen szórakoztató - félig angolul és magyarul megírt honlapjukról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése